Biografie & CV
                                                                                 NL/ENG/FR

Ineketen Kaate-Beemsterboer
Geboren in 1945 te Hoorn.NH.

Als dochter van een ondernemer ontdekte haar vader dat Ineke al op zeer jonge leeftijd tekentalent had. Zij kreeg vanaf haar 8-jarige leeftijd de eerste privé-tekenlessen van de bekende Westfriese kunstenaar Adriaan Volkers te Hoorn (schilderijen in het Westfries Museum). Wekelijks werden de prachtige tekeningen met de knotwilgen van Vincent van Gogh of onderwerpen naar de natuur door Ineke nagetekend. De kunst werd haar leven en door het volgen van diverse opleidingen heeft zij zich in de loop der jaren verder ontwikkeld.

Ze was gefascineerd door het spel van water en pigmenten, dat het ingewikkelde proces is van aquarelleren. Hierna ontwikkelde zij zich verder in de technieken van olieverf  en acryl c.q. gemengde technieken.

Vanaf 2000 werden alle denkbare technieken in haar kunstwerken toegepast en hanteerde zij felle kleuren. Door de vorm, kleur, struktuur en de eigenschappen van de pigmenten worden haar kunstwerken ruiger, expressiever en stralen dynamiek uit.

Vol van kleur en alla prima opgezet met het paletmes, ontstaan de meest schitterende kunstwerken. De schilderijen van Ineke hebben een positieve uitstraling en balanceren tussen abstraktie en figuratief.

Galeries hebben de kunstwerken van Ineke ten Kaate in hun collectie opgenomen. Ook vanuit het eigen atelier via een eventuele afspraak.

Opleidingen: Afgestudeerd HOGESCHOOL als kunstzinnige  Therapeute                
                     Vrije tekenakademie te Amsterdam
                     Vrijetekenakademiete Laren
                     Tekenen schilderlessen van Boy Namias de Crasto
                     Teken en schilderlessen van Rob Komala
                     Via diverse kunstkringen tekenen van (naakt)modellen

                
In 1988 de Persprijs en Publieksprijs Noord-Holland.
Periode 1986 - 2020  Exposities (solo)- exposities, Beurzen, evenementen in Nederland, Belgie, Frankrijk, Denemarken.

2006 Deelname aan Manifestatie Lions CLUB Ieper-Poperinge (Belgie)
2004 Kunstwerk Maxima en Willem-Alexander aan de Gemeente Noorder-Koggenland.
2000 De grote Sportprijs voor de Kunst van Pon Holding in Leusden
1990 Kunstwerk aan de Academie voor Licham.Opvoeding in Groningen 
Kunstwerken t.b.v. Aktie Moldavie van Omroep MAX

Verkoop: Nederland, Belgie, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Cyprus, Groot-Britannie,  Australie, Amerika, Tanzania. Aan: PARTICULIEREN, INSTELLINGEN, PROFIT EN NON-PROFIT ORGANISATIES (overheid en bankinstellingen)

Exposities 1986/2020:   
ALMERE - Nederland, Alosery Gallery
AMSTERDAM - Nederland: Artfusion
AMERSFOORT - Nederland: Lijstenmakerij J & L
ZEEWOLDE - Nederland: ArtXpoze
PARIJS- France. Galerie du Colombier
TONGEREN - Belgie, Galerie ART-GLOBAL
BRUGGE - Belgie. ART-GLOBAL groepsexpostie

De kunstenares is aangesloten bij PICTORIGHT.


English Biography

Ineke TEN KAATE

Born in 1945 in Hoorn. The Netherlands
Professional training: High School course in creative therapy (medical)
"Vrije tekenacademie" in Amsterdam. "Vrije tekenacademie" in Laren. Drawing and painting lessons from Boy Namias de Crasto and from Rob Komala. Nude studies through various art circles.
Thanks to her father, a local tradesman, it became apparent from a very early age that Ineke (Catharina) had a special talent for drawing. At the age of 8 she had her first private  drawing lessons from the well-known West Frisian artist  Adriaan Volkers in Hoorn (whose paintings are in the "Westfries museum") Each week Vincent van Gogh's wunderful drawings of pollard-willows or other subjects from nature were meticulously copied by Ineke (Catharina). Art became a way of live and she has developed from there by taking various courses of study.
The artist was soon in the grip of the interplay of water and pigments that forms the intricate process of creating aquarelles. Following on from this she became proficient in the techniques of painting in oils, silk-screen and acrylic (so called mixed media). From 2000 she applied all the techniques imaginable in her artworks and she used strong, bright colours. The form, colour, structure and the quality of her pigments all conspire to give her work a certain roughness and more expressive quality. They truly radiate dynamism.
Hovering between abstract and figurative the artist wishes to endow her paintings with a positive power. The most wonderful works of art take shape as she applies lots of colour with her palette-knife. The paintings of Ineke (Catharina) ten Kaate are sold from her own studio and through various national and international galleries.
1988 Award of the Press in the Netherlands
1988 Award of the Public in the Netherlands
1992 International Event in Aalborg (Denmark)
2000 Award of Sport art in the Nether;ands
2006 International Event of the Lions Club Ieper-Poperinge (Belgique)


Biographie en Français

Ineke TEN KAATE, née en 1945 à Hoorn , Pays Bas.

Très tôt, son père entrepreneur, a découvert qu'Ineke avait du talent pour le dessin. A l'âge de 8 ans, elle a suivi des cours de dessin auprès de célèbre peintre West-Friesland, Pays Bas, Monsieur Adriaan Volkers, originaire de Hoorn dont certains tableaux sont exposés au musée  "Het Westfriese Museum". Chaque  semaine elle reproduisait les dessins de saules de Vincent van Gogh ou des sujets de son environnement. La peinture est devenue sa vie et son art a évolué tout au long de ses formations.
Elle était fascinée par le jeu de l'eau et des pigments, essence même de l'aqquarelle. Ensuite elle a approfondi ses recherches en utilisant la peinture à l'huile, puis l'acrylique et des techniques mixtes...
A partir des années 2000, elle a intégré toutes ces techniques dans ses œuvres en utiliisant des couleurs vivres. Par la forme, la couleur, la structure, et les propriétés des pigments , ses œuvres sont devenues expressives, rayonnantes, dynamiques telle une dance énergique et flamboyante.
D'un jeté de couteau et d'une palette riche en couleurs jaillissent les œuvres d'Ineke. Les tableaux d'Ineke ont un rayonnement positif et oscillent entre l'abstrait et le figuratif.
Ses œuvres sont exposées dans diverses Galeries aux Pays Bas, en Belgique et en France (Paris, Nice, Flayosc, Salernes, Villecroze et événements)
L'artiste réside et travaille en Provence, France.

1988 Prix de la presse
aux Pays-Bas.
1988 Prix du public
aux Pays-Bas.
1992 Événement Art International à Aalborg. Danemark.
2000 Prix
d'Art sportif Pon Holding aux Pays-Bas.
2006 Événement
Art International du Lions Club à Ypres et Poperinge. Belgique